Στο Βιετνάμ, όπου η κυβέρνηση δίνει μια σκληρή online «μάχη» κατά των αντιφρονούντων, οι social media influencers είναι πιο πιθανό να είναι στρατιωτικοί παρά celebrities, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
H αποκαλούμενη «Force 47», όπως είναι γνωστή η μονάδα online πληροφοροριακού πολέμου, αποτελείται από χιλιάδες στρατιωτικούς που, πέρα από τα κανονικά τους καθήκοντα, είναι επιφορτισμένοι με τη δημιουργία, την επίβλεψη και τις αναρτήσεις φιλοκυβερνητικών γκρουπ στο Facebook, με σκοπό τη διόρθωση «λανθασμένων απόψεων» online.
Σύμφωνα με έρευνα του Reuters, η Force 47 από τη δημιουργία της το 2016 έχει στήσει εκατοντάδες σελίδες και γκρουπ στο Facebook και έχει δημοσιεύσει χιλιάδες φιλοκυβερνητικά άρθρα και αναρτήσεις. Ερευνητές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης λένε ότι η οργάνωση αυτή ίσως να είναι το μεγαλύτερο και πιο εξελιγμένο δίκτυο άσκησης επιρροής στη νοτιοανατολική ουσία, και παίζει πλέον ρόλο στην αντιπαράθεση της χώρας με το Facebook.
Πηγή του κοινωνικού δικτύου είπε στο Reuters ότι η εταιρεία είχε απομακρύνει ένα γκρουπ ονόματι «Ε47», που είχε κινητοποιήσει μέλη της (τόσο στρατιωτικούς όσο και μη στρατιωτικούς) για να αναφέρουν αναρτήσεις που δεν τους άρεσαν στο Facebook έτσι ώστε αυτές να κατεβαίνουν. Η πηγή αυτή είπε ότι το γκρουπ συνδεόταν με μια λίστα ομάδων της Force 47 που έχει εντοπίσει το Reuters. Εκπρόσωπος του Facebook επιβεβαίωσε ότι κάποιες ομάδες και λογαριασμοί κατέβηκαν την Πέμπτη για απόπειρες συντονισμού μαζικών report.
Αντίθετα με την Κίνα, το Facebook δεν είναι μπλοκαρισμένο στο Βιετνάμ, όπου έχει 60-70 εκατ. χρήστες. Είναι η κύρια πλατφόρμα e-commerce στη χώρα και παράγει περίπου 1 δισ. δολάρια σε ετήσια έσοδα για την εταιρεία. Επίσης, έχει εξελιχθεί στην κύρια πλατφόρμα για τους αντιφρονούντες/ επικριτές της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να βρίσκεται συχνά στο επίκεντρο αντιπαράθεσης μεταιύ της εταιρείας και της κυβέρνησης για το κατέβασμα υλικού που θεωρείται ότι είναι κατά του κράτους.
Το Βιετνάμ έχει προβεί σε δραστικές οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις και αλλαγές μέσα στις τελευταίες δεκαετίες, μα το κυβερνών κομμουνιστικό κόμμα συνεχίζει να ασκεί στενό έλεγχο στα ΜΜΕ και να μην επιδέχεται αμφισβήτηση. Πέρυσι το Βιετνάμ είχε επιβραδύνει σημαντικά το traffic στους τοπικούς servers του Facebook, μέχρι να συμφωνήσει να αυξήσει τη λογοκρισία στο πολιτικό περιεχόμενο στη χώρα. Μήνες μετά οι αρχές απείλησαν να το κλείσουν πλήρως στο Βιετνάμ αν δεν περιόριζε τοπικά την πρόσβαση σε περισσότερο περιεχόμενο.
Το μέγεθος της Force 47 (που έχει πάρει το όνομά της από την Οδηγία 47, ένα έγγραφο που είχε εκδοθεί το 2016 από τον στρατό) δεν είναι γνωστό, ωστόσο το 2017 ο στρατηγός που ήταν τότε επικεφαλής, Νγκουγιέν Τρονγκ Νγκιά, είπε ότι 10.000 «κόκκινα και ικανά» μέλη. Ωστόσο ο πραγματικός αριθμός ίσως είναι μεγαλύτερος: Έρευνα του Reuters έχει δείξει πως τα γκρουπ της έχουν δεκάδες χιλιάδες χρήστες.
Πέρα από το Facebook, η Force 47 φαίνεται να δημιουργεί ανώνυμες διευθύνσεις σε Gmail και Yahoo και λογαριασμούς σε YouTube και Twitter. Το YouTube είπε ότι είχε κατεβάσει εννιά κανάλια την Παρασκευή για παραβίαση των κανόνων του σχετικά με το spam, μεταξύ των οποίων και ένα που είχε θεωρηθεί από το Reuters ως πιθανή επιχείρηση της Force 47. Το Twitter είπε ότι δεν είχε δει δραστηριότητα της Force 47.
Source link