Με την θεματική ενότητα «Συμμετρικές και Ασύμμετρες ψηφιακές απειλές απέναντι σε υποδομές του ιδιωτικού, τραπεζικού και δημόσιου τομέα», ξεκινά τις εργασίες του το 6ο Συνέδριο Ψηφιακής Ασφάλειας ICT Security World.
Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί αποκλειστικά ψηφιακά την Τετάρτη 9 και Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου με την αιγίδα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείου και της «Κοινωνίας της Πληροφορίας» Α.Ε.
Οι Ομιλητές της πρώτης θεματικής ενότητας είναι οι κ.κ:
-
Σπύρος Παπαγεωργίου, Πλοίαρχος ΠΝ, Διευθυντής της Διεύθυνσης Κυβερνοασφάλειας του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμύνης (ΓΕΕΘΑ),
-
Βασίλης Παπακώστας, Διευθυντής Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Ελληνική Αστυνομία (ΕΛΑΣ),
-
Θωμάς Δομπρίδης, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρόληψης και Προστασίας. Διεύθυνσης Επιχειρησιακής Συνέχειας, ΓΓ Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και
-
Θανάσης Κοσμόπουλος, Νομικός, Υπεύθυνος Προστασίας Δεδομένων, υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Θα αναφερθούν στις «ασύμμετρες απειλές» εναντίον κρίσιμων υποδομών του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα σε μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για την χώρα μας. Ο όρος «ασύμμετρες απειλές» χρησιμοποιείται στη θεωρία και πρακτική των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας από τα μέσα του 2000 και αξιοποιήθηκε αρχικά στις αρχές της Αμυντικής Στρατηγικής Αναθεώρησης. Ως «ασύμμετρες» αναφέρονται, εκτός από την τουρκική απειλή η οποία αναφέρεται ως η μακράν σημαντικότερη απειλή, η εκρηκτική αύξηση των κυβερνοεπιθέσεων, η πολυπλοκότητα των «έξυπνων» τεχνολογιών πληροφορικής, η τρομοκρατία, η ανεξέλεγκτη λαθρομετανάστευση, η διασπορά όπλων μαζικής καταστροφής.
Από την στιγμή που οι «ασύμμετρες απειλές» δεν είναι μόνο στρατιωτικής φύσης και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με στρατιωτικά μέσα, αλλά απαιτείται συνεργασία των εμπλεκομένων φορέων, χρήση υπηρεσιών που πρέπει να «διαλειτουργήσουν», η υπόθεση αντιμετώπιση «ασύμμετρων απειλών» εξελίσσεται, χωρίς υπερβολή, σε υπόθεση εθνικής επιβίωσης.
Λόγω του σύνθετου χαρακτήρα των «ασύμμετρων απειλών» η πλήρης κατανόησή τους είναι δύσκολη και σύνθετη, από την στιγμή που πρέπει να απαντηθεί πότε μια δράση, ένα χτύπημα ή μία επιθετική ενέργεια θεωρούνται «ασύμμετρα». Μάλιστα υπάρχει έντονο ελληνικό ενδιαφέρον για την παρακολούθηση των εξελίξεων στον συγκριμένο τομέα, από την στιγμή που η Ελλάδα δέχεται συστηματικά «ασύμμετρες» επιθέσεις.
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής για το 6ο Συνέδριο Ψηφιακής Ασφάλειας ICT Security World, στην διεύθυνση: https://ictsecurity.gr/
Source link