Βρίθει προκλητικών αναφορών η συνέντευξη στο Anadolu της επικεφαλής του κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας, Τσιγδέμ Ασάφογλου.
Τόσο στο κείμενο του τουρκικού πρακτορείου όσο και σε αυτή καθ’αυτή τη συνέντευξη γίνεται λόγος για «Τουρκάλες της Δυτικής Θράκης», «τουρκική μειονότητα» αλλά ακόμη και για «μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα».
Το πλαίσιο της συνέντευξης είναι η συμμετοχή του κόμματος «Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας» στις ευρωεκλογές με 25 γυναίκες υποψηφίους από τους συνολικά 42.
Η Ασάφογλου αφού δηλώνει ιδιαίτερα χαρούμενη και υπερήφανη που έχει αναλάβει την προεδρία ενός κόμματος με «25 γυναίκες που πιστεύουν στον αγώνα τους, είναι αγωνίστριες, μητέρες, και αδελφές», εκφράζει την ελπίδα ότι αυτό θα αποτελέσει πρότυπο για τις «Τουρκάλες της Δυτικής Θράκης».
Και συνεχίζει: «Οι Τουρκάλες της Δυτικής Θράκης ήταν πάντοτε πολύ γενναίες. Όταν κοιτάμε τις φωτογραφίες της 29ης Ιανουαρίου, μπορούμε να δούμε πόσες πολλές γυναίκες ήταν εκεί. Ήταν πάντα πολύ γενναίες, πάντα αφοσιωμένες στον στόχο τους και είχαν μαχητικό πνεύμα».
«Μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα»
Η Ασάφογλου κάνει λόγο ακόμη και για «μακεδονική μειονότητα», λέγοντας ότι ανάμεσα στις 25 υποψήφιες είναι και η Ε.Ν, η οποία εκπροσωπεί τη «μακεδονική μειονότητα» στην περιοχή της Έδεσσας.
Στο ίδιο ρεπορτάζ φιλοξενούνται δηλώσεις άλλων υποψηφίων όπως του Σεβκάν Τασίνογλου που λέει ότι αποδέχτηκε με χαρά την πρόταση υποψηφιότητας τονίζοντας ότι η πλειονότητα των υποψηφίων είναι γυναίκες και θα αποτελέσουν πρότυπο για τις Τουρκάλες στη Δυτική Θράκη.
«”Πιστεύω ότι αυτή η κατάσταση θα αποτελέσει παράδειγμα για τις μελλοντικές γενιές και τη νεολαία μας. Οι Τουρκάλες της Δυτικής Θράκης είναι πολύ δυνατές, όπως όλες οι γυναίκες στον κόσμο, και φέρνουν στο προσκήνιο ένα πολιτικό κόμμα που ανήκει στην τουρκική κοινότητα».
Από την πλευρά της, η εκπαιδευτικός Νιλάι Μουμίν κάνει λόγο για ένα ισχυρό πρότυπο για τα νεαρά κορίτσια και τις γυναίκες από την «τουρκική» μειονότητα της Δυτικής Θράκης.
Και η Γκιουλτσάν Μουμίν εξηγεί από την πλευρά της ότι μετά την εκπαίδευσή στην Τουρκία, «επέστρεψε στην Ελλάδα για να υπηρετήσει την ‘τουρκική μειονότητα’ στη Δυτική Θράκη».
Τέλος η Σεβτάπ Χιντ, Διευθύντρια του Παραρτήματος Ξάνθης του Συλλόγου Ανώτατης Εκπαίδευσης Δυτικής Θράκης δηλώνει ότι η «τουρκική μειονότητα της ‘Δυτικής Θράκης’ συμβαδίζει με τον αναπτυσσόμενο κόσμο».
Source link