Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριάντα ετών αναμένεται να υποχωρήσει η ζήτηση για το πετρέλαιο από τις χώρες του ΟΠΕΚ στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού παραλύει την παγκόσμια οικονομία. Οι ζοφερές εκτιμήσεις επιβεβαιώνουν την αναγκαιότητα της πρόσφατης συμφωνίας για μείωση της παραγωγής.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών και Εξαγωγών Κρατών, ο κόσμος θα χρειασθεί κατά μέσο όρο κάτι λιγότερο από 20 εκατ. βαρέλια ημερησίως στο τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου. Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα παραγωγής από τις αρχές του 1989.

Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοι χώρες συμφώνησαν σε μαζική μείωση της παγκόσμιας προσφοράς κατά 10%, ώστε να αντισταθμισθεί η δραματική μείωση της ζήτησης καυσίμων εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις εν καιρώ πανδημίας.

Ακόμη και αν οι χώρες-μέλη του καρτέλ εφαρμόσουν στο έπακρο τις πεσυμφωνημένες μειώσεις, η προσφορά θα υπερβαίνει τις ανάγκες της αγοράς στο δεύτερο τρίμηνο.

Ο Οργανισμός στη μηνιαία έκθεσή του κάνει πρόβλεψη για συρρίκνωση της παγκόσμιας ζήτσηης για πετρέλαιο κατά 6,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2020, ενώ χθες η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας προέβλεπε βουτιά της παγκόσμιας ζήτησης περισσότερο από 9 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBG

!function (f, b, e, v, n, t, s) { if (f.fbq) return; n = f.fbq = function () { n.callMethod ? n.callMethod.apply(n, arguments) : n.queue.push(arguments) }; if (!f._fbq) f._fbq = n; n.push = n; n.loaded = !0; n.version = ‘2.0’; n.queue = []; t = b.createElement(e); t.async = !0; t.src = v; s = b.getElementsByTagName(e)[0]; s.parentNode.insertBefore(t, s) }(window, document, ‘script’, ‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’); fbq(‘init’, ‘830374073775149’); // Insert your pixel ID here. fbq(‘track’, ‘PageView’);

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *