Σε πτώση επέστρεψε η Wall Street μία ημέρα μετά την εντυπωσιακή της ανάκαμψη, καθώς κατέρρευσε και η νέα διπλωματική προσπάθεια επίλυσης της κρίσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας με τους επενδυτές να προσπαθούν να αξιολογήσουν τον αντίκτυπο της γεωπολιτικής σύγκρουσης στην παγκόσμια οικονομία. 

Ο Dow Jones υποχώρησε 112,18 μονάδες, ο S&P 500 έκλεισε με απώλειες 0,4% και ο Nasdaq κατέγραψε πτώση 1%, παρασυρόμενος κυρίως από τις πιέσεις των Apple και Meta Platforms. Παρότι και οι τρεις δείκτες έκλεισαν στο «κόκκινο», «μάζεψαν» σημαντικά τις απώλειες που κατέγραφαν στην αρχή της συνεδρίασης. 

Mεγάλο «βαρίδι» αποτέλεσαν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, που έδειξαν ότι εκτινάχθηκε στο 7,9% τον Φεβρουάριο, με τις τιμές βενζίνης να κάνουν άλμα 6,6% μέσα σε ένα μόλις μήνα, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις για επιτοκιακή αύξηση από την Federal Reverse , στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας. Αρχικά, όταν ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, οι επενδυτές θεώρησαν προς στιγμή ότι η Fed ενδεχομένως να αυξήσει τα επιτόκιά της περισσότερο από 25 μονάδες βάσης την επόμενη εβδομάδα.  

Από την άλλη πλευρά, η έντονη αβεβαιότητα γύρω από την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία ώθησε ξανά τους επενδυτές να αναζητήσουν καταφύγιο στο ασφαλές ενεργητικό. «Πρόκειται για μία από τα ίδια, η αγορά μετοχών παρουσιάζει έντονη μεταβλητότητα που καθοδηγείται από τις γεωπολιτικές εξελίξεις και λιγότερο από τα οικονομικά στοιχεία», αναφέρει ο Πολ Νόλτε, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Kingsview Asset Management. 

Σε πτώση και η Goldman Sachs η οποία υποχώρησε 1,1% από τη στιγμή που ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την ρωσική αγορά, αποτελώντας την πρώτη τράπεζα της Wall Street που προβαίνει στην κίνηση αυτή. Αντίστοιχη ανακοίνωση έκανε λίγο αργότερα και η JPMorgan η μετοχή της οποίας υποχώρησε 1,2%. 

«Φωτεινό σημείο» η μετοχή της Amazon.com η μετοχή της οποίας ενισχύθηκε περίπου 6%, μετά την ανακοίνωσή της για split της μετοχής σε αναλογία ένα προς 20 και επαναγορά μετοχών της ύψους 10 δισ.δολαρίων. Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *