Γιατί δεν πρέπει ποτέ να αφήνουμε σε κοινή θέα τις ηλεκτρονικές μας συσκευές

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης παρουσίασαν μια ακόμη μέθοδο που μπορούν να χρησιμοποιούν όσοι θέλουν να υποκλέψουν τα προσωπικά μας δεδομένα.

Όπως φαίνεται όταν πληκτρολογούμε κάτι παράγεται θερμότητα στην συσκευή της πληκτρολόγησης.

Οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που ονόμασαν ThermoSecure. Οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια επίδειξη στην οποία μια θερμική κάμερα που διαθέτει το ThermoSecure μπορεί να καταγράψει εικόνες σε μια συσκευή στην οποία κάποιος πληκτρολόγησε ένα password και οι εικόνες αποκάλυψαν τον κωδικό.

Έτσι μπορεί κάποιος με μια τέτοια θερμική κάμερα να δει τον κωδικό που πληκτρολόγησε κάποιος σε ένα μηχάνημα ΑΤΜ σε τράπεζα ή αν μπορέσει να καταγράψει την θερμική εικόνα ενός κινητού τηλεφώνου όταν ο κάτοχος του πατήσει τον κωδικό εισόδου του και έτσι αν καταφέρει να πάρει την συσκευή αυτή στα χέρια του να μπορεί να την ανοίξει. Την ίδια «δουλειά» μπορεί να κάνει η θερμική κάμερα και με το πληκτρολόγιο ενός υπολογιστή.

Στις δοκιμές που έγιναν η θερμική κάμερα κατάφερε να ανακτήσει τα passwords με ποσοστό επιτυχίας 86% σε χρονικό διάστημα 20 δευτερολέπτων μετά την πληκτρολόγηση του κωδικού και με ποσοστό 67% σε χρονικό διάστημα 60 δευτερολέπτων μετά την καταγραφή του κωδικού. Έτσι αν κάποιος περάσει «αθώα» δίπλα από μια συσκευή στην οποία κάποιος μόλις έχει πληκτρολογήσει ένα password και καταφέρει να τραβήξει μια εικόνα με θερμική κάμερα θα αποκτήσει πιθανότατα τον κωδικό.

Αυτό που πρέπει να κάνουμε λοιπόν είναι να μην αφήνουμε σε κοινή θέα τις ηλεκτρονικές μας συσκευές όταν πληκτρολογούμε κωδικούς και να μην εγκαταλείπουμε άμεσα για κάποιο λόγο τα μηχανήματα ΑΤΜ μετά την πληκτρολόγηση του κωδικού.

Σχετικά Tags
κωδικοί κυβερνοασφάλεια θερμότητα


Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *