Με πτώση έκλεισαν οι μετοχές στη Wall Street στη σημερινή συνεδρίαση, την πρώτη μετά την αργία του Labor Day, υπό το βάρος της αύξησης των τιμών πετρελαίου.

O Dow Jones υποχώρησε 195,74 μονάδες ή 0,56% στις 34.641,97 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,42% κλείνοντας στις 4.496,83 μονάδες. Ο Νasdaq τερμάτισε με οριακή πτώση 0,08%, στις 14.020,95 μονάδες.

Οι τιμές πετρελαίου εκτινάχθηκαν στα ύψη μετά την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να παρατείνει τη μείωση της παραγωγής της κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως έως τα τέλη του έτους. Η τιμή αργού στη Νέα Υόρκη διαμορφώθηκε κοντά στα 87 δολάρια το βαρέλι, ενώ το brent ξεπέρασε τα 90 δολάρια το βαρέλι, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από πέρυσι το Νοέμβριο.

Η είδηση έδωσε ώθηση στις μετοχές ενέργειας, με το συγκεκριμένο κλάδο του S&P 500 να καταγράφει ενδοσυνεδριακά άνοδο 1%. Οι μετοχές των Halliburton και Occidental Petroleum ενισχύθηκαν περισσότερο από 2% εκάστη, ενώ της EOG Resources κατέγραψε κέρδη 1,8%. Η άνοδος των τιμών ενέργειας άσκησε ωστόσο πιέσεις στις μετοχές των αεροπορικών εταιρειών και στον κλάδο κρουαζιέρας με τις American Airlines, United Airlines, Delta Air Lines και Carnival να υποχωρούν περισσότερο από 2%.

Αρνητικό αντίκτυπο στις μετοχές είχε και η άνοδος των ομολογιακών αποδόσεων. Το κόστος δανεισμού στην αμερικανική 10ετία ενισχύθηκε εννέα μονάδες βάσης στο 4,26%.

«Εάν οι τιμές πετρελαίου πάρουν την ανιούσα, αυτό θα μπορούσε να φέρει ξανά πληθωρισμό. Και θα καταστήσει πιο δύσκολο το έργο της Φέντεραλ Ριζέρβ. Υπάρχει ήδη μία πολύ λεπτή γραμμή ανάμεσα στην ομαλή προσγείωση που ευελπιστούν οι συναλλασσόμενοι ότι θα επιτύχει η Fed και στον κίνδυνο απότομης επιβράδυνσης», αναφέρει ο Keith Lerner της Truist Advisory Services. .

Ιδιαίτερο πλήγμα υπέστησαν επίσης οι μετοχές μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Ο δείκτης S&P Small Cap 600 βούλιαξε 3%, ενώ ο S&P Midcap 400 υποχώρησε 2,2% και ο Russell 2000 2%.

Η Goldman Sachs πάντως περιόρισε τις πιθανότητες ύφεσης στις ΗΠΑ στο 15% και εκτιμά ότι η Fed θα αποφύγει νέα επιτοκιακή αύξηση στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου. Παρότι αυτό είναι θετικό νέο για την αγορά, οι επενδυτές έχουν να κάνουν και με το «φαινόμενο Σεπτεμβρίου», που ιστορικά είναι ο ασθενέστερος μήνας για τις μετοχές.

Υπάρχουν ωστόσο κάποιοι τεχνικοί δείκτες που έχουν δώσει στους επενδυτές κάποια ελπίδα τις τελευταίες ημέρες. Σε μία ένδειξη ότι το θετικό momentum κερδίζει ταχύτητα, οι κορυφαίοι χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street «έσπασαν» ανοδικά το μέσο όρο διακύμανσης των τελευταίων 50 συνεδριάσεων την προηγούμενη εβδομάδα.

Αυτό ενδεχομένως να σημάνει ότι ο φετινός Σεπτέμβριος να μην είναι τόσο άσχημος όσο αναμένεται, σημειώνει ο Adam Turnquist, στρατηγικός αναλυτής της LPL Financial.



Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *