Σε ισχυρή ανάκαμψη επέστρεψε στη σημερινή συνεδρίαση η Wall Street, η οποία επιδόθηκε σε εντυπωσιακό ράλι, καθώς υποχώρησαν οι τιμές εμπορευμάτων και ειδικά του πετρελαίου, δίδοντας μία μεγάλη ανάσα στην αγορά, παρότι ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται. 

Ο Dow Jones ενισχύθηκε 653,61 μονάδες ή κατά 2%, με στήριγμα τις μετοχές των Salesforce, Nike και JPMorgan. Ο S&P 500 ενισχύθηκε 2,6% στην καλύτερη ημερήσια επίδοση από τον Ιούνιο του 2020. Ο Nasdaq σημείωσε κέρδη 3,6%, στην καλύτερη συνεδρίασή του από το Νοέμβριο του 2020, χάρη στην ισχυρή άνοδο των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών. 

Τα σημερινά κέρδη έβγαλαν το Dow από την περιοχή διόρθωσης και το Nasdaq από την bear market. 

Οι μεγάλοι κερδισμένοι ήταν ο κλάδος τεχνολογίας και χρηματοοικονομικών με άνοδο 4% και 3,6% αντίστοιχα. Αντίθετα, ο κλάδος ενέργειας κατέγραψε απώλειες 3,2% εξαιτίας της μεγάλης πτώσης των τιμών πετρελαίου. 

Oι τιμές πετρελαίου επιτάχυναν την πτώση τους προς το τέλος της συνεδρίασης, με το αργό να κάνει βουτιά άνω του 12%, στην χειρότερη συνεδρίαση απο τις 26 Νοεμβρίου του 2020 και το brent να υποχωρεί αντίστοιχα 13% στην χειρότερη ημερήσια επίδοση από τον Απρίλιο του 2020. 

Η αγορά αντέδρασε θετικά στην υποχώρηση των τιμών εμπορευμάτων, που ασκούσαν έντονες πιέσεις στις μετοχές το τελευταίο διάστημα, εν μέσω ανησυχιών για περαιτέρω κλιμάκωση του πληθωρισμού. 

«Η αγορά μετοχών πήρε μεγάλη ανάσα από την αλλαγή πορείας στις τιμές εμπορευμάτων και κυρίως του πετρελαίου. Η μεταβλητότητα θα συνεχιστεί μαζί και το ράλι κάθε φορά που οι τιμές εμπορευμάτων θα υποχωρούν, όμως το πιθανότερο σενάριο είναι οι τιμές πετρελαίου και ενέργειας να παραμείνουν πολύ υψηλά επισκιάζοντας τις προοπτικές της οικονομίας αλλά και της χρηματιστηριακής αγοράς», αναφέρει η Κάθι Μποστζιανσις, οικονομολόγος της Oxford Economics. 

Οι τεχνολογικές μετοχές ήταν αυτές που έδωσαν τη μεγαλύτερη ώθηση στην αγορά με τις Netflix, Microsoft, Meta Platforms και Alphabet να ενισχύονται από 4,3% έως 5%. 

Επίσης, καθώς οι ομολογιακές αποδόσεις πήραν ξανά την ανιούσα, με αυτή του αμερικανικού 10ετούς να επιστρέφει στην περιοχή του 1,93%, οι τράπεζες απέκτησαν δυναμική, με τη μετοχή της Bank of America να ενισχύεται 6,4%, της Wells Fargo 5,8% και της Goldman Sachs 3,8%. 

Σε ανάκαμψη και ορισμένες μετοχές από τον χώρο των καταναλωτικών αγαθών, με αυτές των Nike και Starbucks να ενισχύονται 4,7% και 4,3% αντίστοιχα. Επίσης, ανοδικά κινήθηκαν και οι εταιρείες διαχείρισης κρουαζιέρας και οι αερομεταφορείς. Η Carnival σημείωσε άνοδο 8,8%, ενώ η United Air Lines 8,3%. 

Από τις μεμονωμένες μετοχές, ξεχώρισε αυτή της Bumbel, με άνοδο 42%, καθώς ανακοίνωσε κέρδη και αναμένει περαιτέρω αύξηση. 

Αυτό που περιμένουν να δουν οι επενδυτές είναι εάν η Φέντεραλ Ριζέρβ θα καταφέρει να οδηγήσει την αμερικανική οικονομία σε μία «ομαλή προσγείωση» και εάν οι ΗΠΑ θα μπορέσουν να αποφύγουν την ύφεση, αναφέρει ο Ρος Μέιφιλντ, αναλυτής της Baird. Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *