Από την έντυπη έκδοση

* Οι συναλλασσόμενοι στην Αθήνα επέλεξαν χθες να ακολουθήσουν την τάση των ευρωπαϊκών αγορών με αντίστοιχο αρχικά βηματισμό. Δειλό άνοιγμα, δηλαδή άγνοια των προθέσεων των υπολοίπων διαχειριστών με οριακό ανοδικό χάσμα και αποφασιστική ζήτηση, με εισαγωγή μέτριων σε όγκους εντολών που έφεραν ως νέα κορυφή έτους τις 833 μονάδες. Δηλαδή με πρόθεση να ειδοποιήσουν πως θα επιχειρηθεί διάσπαση επιπέδου τιμών που οι περισσότεροι εγχώριοι αναλυτές θεωρούσαν οροφή στην τρέχουσα άνοδο, διάρκειας πέντε εβδομάδων. Στο ημίωρο, που είναι το πρώτο χρονικό διάστημα που έχει κάποιο νόημα για τους επενδυτές, ο τζίρος με αξία πακέτου για τον ΟΤΕ 2,2 εκατ. ευρώ ήταν στα 8,8 εκατ. και ο Γ.Δ. ήταν περίπου έξι μονάδες υψηλότερα από το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής (825,02), στις 830,80, με κέρδη 0,72%. Στην Ευρώπη, οι δείκτες εμφάνιζαν μεταβολές από +0,4% στο Λονδίνο ως +1% στο Μιλάνο. 

* Με κέρδη άνω του 1% όλα τα τραπεζικά blue chip στο δεύτερο ημίωρο της διαπραγμάτευσης, έναντι τεσσάρων μόνο πτωτικών, ήτοι ΜΠΕΛΑ, ΣΑΡ, ΟΠΑΠ και TITC με πτώση κάτω του 0,8%. Δηλαδή επικρατούσε σχετική μετριοπάθεια που δεν ωφέλησε, αφού στις 11:31 ο Γ.Δ. ήταν στις 829,25 και στο +0,51% με τζίρο 15 εκατ. ευρώ. Τα πτωτικά blue chip είχαν γίνει έξι, με τις ΜΥΤΙΛ και ΓΕΚΤΕΡΝΑ στην παρέα, καθώς έπαιζαν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας της κεφαλαιοποίησής τους. Στα ανοδικά, στις πρώτες θέσεις βρίσκονταν οι ΦΡΛΚ, ΜΟΗ, ΤΕΝΕΡΓ και ΕΥΔΑΠ με κέρδη από 1,8% ως 2,1%. Με διαφορετικά μέσα διεκδικούσαν οι θεσμικοί την αποφασιστική υπέρβαση των 830 μονάδων. Στις 14:54, με τζίρο 33 εκατ. ευρώ, ο Γ.Δ. άγγιξε τις 825 μονάδες με τέσσερα διαφορετικής ισχύος κύματα προσφοράς τίτλων.

* Η ανεξαρτησία από την τάση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αναπτύχθηκε νωρίς χθες και ήταν εις βάρος της ανόδου. Έξω μπορεί τα futures του Nasdaq να ειδοποιούσαν για πτώση με μεταβολή -2%, αλλά οι δείκτες στην Ευρωζώνη ύστερα από πέντε ώρες διαπραγμάτευσης είχαν μεταβολή από +0,4% ως +1,9%. Εδώ οι ισχυροί παράγοντες δεν άφησαν να μείνει για ώρα σε αρνητικό πεδίο ο μέσος όρος, επιτρέποντας οριακές μόνο απώλειες. Στην αγορά ομολόγων υπήρξε πτώση της απόδοσης και μια πιθανή αιτία για τις ρευστοποιήσεις ήταν ότι μετά τις 833 μονάδες και μια λελογισμένη πτώση ως τις 828, η αντίδραση έφερε τον Γ.Δ. ως τις 832. Δηλαδή, η σκληρότητα των 830 μονάδων έγινε αποδεκτή ή αναγνωρίστηκε η δυσκολία να ξεπεραστούν μέσα στη μέρα. Το πρώτο κύμα ήταν μικρό και μετά άρχισε να πληθαίνει ο αριθμός των εντολών πώλησης από όσους είχαν τοποθετηθεί στο πρώτο ανοδικότατο ημίωρο με διάθεση για κινήσεις intraday. 

* Αυτές δεν βγήκαν για όσους είχαν επιλέξει long στοιχήματα. Γιατί η μεταβλητότητα, που ήταν βέβαιο πως θα κυριαρχούσε, τους έκανε αντί να προλαβαίνουν την τάση, να την κυνηγούν. Με αξία πακέτων του ΟΤΕ 6,828 εκατ. ευρώ, χρειάστηκε να περάσουν πέντε ώρες και 15 λεπτά για να πιάσει η αξία των καθαρών συναλλαγών τα 30 εκατ. Ο Γ.Δ. ήταν τότε στις 826,93 μονάδες με μεταβολή +0,23% και τα ανοδικά (15) blue chip ξεπερνούσαν τα πτωτικά (9). Αποτυπώνοντας την επιφύλαξη που κράτησε πολλούς σαν παρατηρητές στην άκρη του πάγκου της αγοράς. Η πλάγια κίνηση μετά τις 15:30 υπογράμμισε τη χρυσή ισορροπία που επέλεξε, με πονηριά, η συνισταμένη των επενδυτικών επιλογών.   

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου

* Είναι φορές που τα άκρα δεν έχουν θέση στον δημόσιο διάλογο. Ειδικά όταν αυτός από τη Βουλή, τους τίτλους των εφημερίδων και τις ειδησεογραφικές εκπομπές στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση, περνά στους δρόμους. Τότε υπάρχει πιθανότητα για δύο ειδών συγκρούσεις, ανάμεσα σε πολίτες και αστυνομία ή μεταξύ δύο ομάδων με αντιφρονούντες πολίτες. Σε μέρες έξαρσης των κρουσμάτων του COVID-19, οι υπερβολές μπορούν να πυροδοτήσουν την ανοησία και να αυξήσουν τον κίνδυνο να γονατίσει υγειονομικά η χώρα, ενώ είναι απαραίτητη η ηρεμία για αναχαίτιση με ό,τι όπλα διαθέτουμε. Ακόμα και αν το μένος των αστυνομικών στην πλατεία μεσημεριάτικα ήταν ασύμμετρα μεγάλο, ισοδύναμη είναι η ένταση που παράγουν τα σχόλια για το γεγονός στην προσπάθεια να αναδειχθεί η ανεπάρκεια της κυβέρνησης. Το ίδιο ισχύει και για την αμυντική γραμμή των αρμοδίων. Βιάζονται να αποκαλύψουν το σχέδιο για πρόωρες εκλογές από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, γνωρίζοντας πως είναι διαφορετικές οι ακάλυπτες ανάγκες του πληθυσμού. Λείπει σοβαρότητα.   

Σοφοκλής β’
Κατά Κόσμον Κώστας ΙωαννίδηςSource link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *