Η αναστολή για 75 ημέρες των προθεσμιών λήξης, εμφάνισης και πληρωμής αξιογράφων, μπορεί να επιφέρει ανυπολόγιστη ζημιά στις σιδηρεμπορικές επιχειρήσεις της χώρας και όχι μόνο, τονίζει ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων-Εξαγωγέων Προϊόντων Χάλυβος (ΣΕΕΧ), σε επιστολή του προς τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης.

Ο ΣΕΕΧ προτείνει την άμεση τραπεζική χρηματοδότηση των εκδοτών των αξιογράφων, με την εγγύηση του Δημοσίου και ευνοϊκούς όρους, ώστε να καταστεί δυνατή η πληρωμή των αξιογράφων στην ώρα τους και να αποφευχθεί η δημιουργία ενός εκρηκτικού χρηματικού κενού στο συναλλακτικό κύκλωμα.

Περιγράφοντας αναλυτικά τα χαρακτηριστικά του ταμειακού κύκλου των επιχειρήσεων του κλάδου, ο ΣΕΕΧ υποστηρίζει ότι η εφαρμογή του μέτρου της 75νθήμερης αναστολής χωρίς χρηματοδότηση απειλεί με ταμειακή κατάρρευση τις επιχειρήσεις-μέλη του, αλλά και τη συντριπτική πλειοψηφία των χονδρεμπορικών επιχειρήσεων της χώρας, αφού πραγματοποιούν σχεδόν το σύνολο των πωλήσεών τους με πίστωση, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των υποχρεώσεών τους είναι ανελαστικό και μη επιδεχόμενο χρονικής μετάθεσης. Καλούνται, δηλαδή, τους επόμενους δυόμισι μήνες με το 10% των προγραμματισμένων εισπράξεων να αντιμετωπίσουν το 100% των υποχρεώσεών τους.

Στην επιστολή του ο ΣΕΕΧ επισημαίνει ότι η συζητούμενη χρηματοδότηση των κομιστών των αξιογράφων δεν συνιστά λειτουργική και αποτελεσματική λύση, δεδομένου ότι οι κομιστές έχουν ήδη χρηματοδοτηθεί με κάλυμμα τα αξιόγραφα που εμπίπτουν στο μέτρο, κι αναμένουν την πληρωμή των αξιογράφων αυτών για να απελευθερωθούν χρηματοδοτικές γραμμές και να μπορέσουν να λάβουν νέα χρηματοδότηση, προσκομίζοντας στις Τράπεζες και τις εταιρείες factoring νέα αξιόγραφα.

«Μόνη λύση είναι η χρηματοδότηση των εκδοτών, και μάλιστα άμεσα, ώστε τα αξιόγραφα να πληρωθούν στις ημερομηνίες που αναγράφουν, και να αποφευχθεί μια κρίση με δραματικές συνέπειες για τις ίδιες τις επιχειρήσεις του σιδηρεμπορίου, του χονδρεμπορίου και της μεταποίησης, αλλά και για τον εφοδιασμό της αγοράς και των παραγωγικών μονάδων, που εξακολουθούν να λειτουργούν κρατώντας ζωντανή την οικονομική δραστηριότητα στη χώρα» επισημαίνει προς τους υπουργούς ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων-Εξαγωγέων Προϊόντων Χάλυβος (ΣΕΕΧ).

!function (f, b, e, v, n, t, s) { if (f.fbq) return; n = f.fbq = function () { n.callMethod ? n.callMethod.apply(n, arguments) : n.queue.push(arguments) }; if (!f._fbq) f._fbq = n; n.push = n; n.loaded = !0; n.version = ‘2.0’; n.queue = []; t = b.createElement(e); t.async = !0; t.src = v; s = b.getElementsByTagName(e)[0]; s.parentNode.insertBefore(t, s) }(window, document, ‘script’, ‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’); fbq(‘init’, ‘830374073775149’); // Insert your pixel ID here. fbq(‘track’, ‘PageView’);

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *