sigur ros black angels live release festival 13062016 athens

Sigur Ros, Black Angels live @ Release Festival 13/06/2016 Athens, Greece

0


του Χρήστου Αναγνώστου

Ήταν στις αρχές αυτού του αιώνα όταν ανάμεσα σε διάφορα cd ένας φίλος μου έδωσε και το Ágætis byrjun το οποίο μαλλον το άκουσα μια φορά και μετά χάθηκε στην λήθη του χρόνου. Το όνομα του σχήματος παρέμεινε στις σταθερές αξιες με την πάροδό του χρόνου αλλά πάντα υπήρχε κάτι άλλο σαν επιλογή για να ακούσεις η να δεις. Στην οποιαδήποτε αναφορά τους  λοιπόν απάνταγες, ναι καλοί είναι αλλά δεν τους έχω παρακολουθήσει ιδιαίτερα και προσπερνούσες. Όλα αυτά μεχρι χτες που αποφασίσαμε να πάμε να τους βιώσουμε από κοντά , γιατί τους Sigur Ros τελικά δεν τους βλέπεις…τους ζεις.


Ας πάρουμε τα πράγματα από λίγο πιο νωρίς και ας μην αναλωθούμε με το πόσο έκαναν τα εισιτήρια γιατί αν δεν ήταν η προσφορά με το δεκαρικάκι ούτε οι μισοί δεν θα ήμασταν εκεί. Μπακαλίστικα πράγματα θα λεγε κάποιος , από την άλλη έχουμε δει πολύ χειρότερα οπότε εμάς οι εκπτώσεις δεν μας χαλάνε αλλά σίγουρα βλάπτουν την οποιαδήποτε προπώληση σε μελλοντικές εκδηλώσεις. Αυτά είναι όμως για εμπόρους εμείς πήγαμε εκεί για την τέχνη και συγκεκριμένα την μουσική. Μπήκαμε λοιπόν αργά υπό του ήχους των Black Angels οι οποίοι αν δεν είχαν παίξει πέρυσι με τους Black Keys δε νομίζω ότι θα ξανάρχονταν . Η επιλογή τους σαν το Νο2 της βραδιάς μπορεί να θεωρηθεί το λιγότερο ατυχείς όχι γιατί δεν κολάγαν με τους υπόλοιπους (προς Θεού εδώ είχαμε Dropkick Murphys με Suede φέτος) αλλά απλά γιατί το σχήμα δεν χαίρει τέτοιας βαρύτητας. Το έβλεπες από όλους αυτούς που είχαν αράξει δεξιά και αριστερά περιμένοντας απλά να περάσει η ώρα. Μπορεί λοιπόν οι Black Angels να προσπαθούν τα μέγιστα αλλά δυστυχώς δεν τους βγαίνει, όμορφα τα ψυχεδελικά visuals αλλά το σχήμα ανακατεύει το indie με το 60s garage σε σημείο που απλά κουράζει. Τους απόλαυσαν λοιπόν όσοι ήθελαν και οι υπόλοιποι απλά περίμεναν.

Γύρω στις 10:30 λοιπόν για άλλη μια φορά τα φώτα άναψαν στην σκηνή και στο βάθος είδαμε 3 άτομα να παίζουν μουσική πίσω από ένα light grid το οποίο κατά την διάρκεια της συναυλίας ανεβοκατέβαινε προσφέροντας σε αυτά που προβάλλονταν από πίσω. Ο κόσμος μπροστά ήταν αρκετός και οι πρώτες σκέψεις ήταν απλά να μετακινηθούμε μετά από κάνα 20λεπτο κάπου πιο χαλαρά. Κάτι που δεν έγινε ποτέ μιας και ο frontman μας άνοιξε την πόρτα στον ηχοκοσμό τους και από εκεί δεν ήθελε κανείς να φύγει. Την ώρα που άνοιξαν οι ουρανοί και ο ίδιος ο Birgisson βρεχόταν μαζί μας ο κόσμος το αντιμετώπισε σαν ένα ακόμη εφέ του show. Εμένα προσωπικά με πήγαν πίσω σε εκείνο το cd που δεν έπαιξε σχεδόν ποτέ , που τώρα το ακούω στο Spotify και ανατριχιάζω αλλά πριν φτάσουμε εκεί οι Sigur Ros απλά απέδειξαν ότι δεν χρειάζεσαι πολλά για να είσαι μοναδικός. Τα drums ήταν το μόνο γήινο σε όλο τον απόηχο για αυτό και σε συζητήσεις με τους παρευρισκόμενους μετά άκουγες δηλώσεις του τύπου “οκ δεν είναι η μουσική μου αλλά στα κομμάτια με τα drums τα έσπασαν”.

Η απόκοσμη φωνή του τραγουδιστή σε συνδυασμό με το δοξάρι στην κιθάρα μας παρέσυραν σε σημεία του μυαλού μας που τα χουμε μόνο για να ονειρευόμαστε. Όταν είδα τον διπλανό λούτσα από την βροχή να προσπαθεί απεγνωσμένα να βγάλει μια φώτο μέσα από τον φακό των βρεγμένων του γυαλιών απόρησα. Στην συνέχεια όμως κατάλαβα, κατάλαβα ότι αυτή η συναυλία ήταν μια στιγμή. Στιγμή από αυτές που θες να κρατήσει για πάντα που την χρειάζεσαι όταν η μέρα σου δεν είναι καλή και θες να αναπολήσεις και να ξεφύγεις. Διότι χτες αυτό κάναμε θυμηθήκαμε ότι τα όνειρα είναι για μας και δεν τα χαρίζουμε , ίσα ίσα τα ζούμε με την πρώτη ευκαιρία…

Share.