Ραγδαία αύξηση εμφάνισε ο δανεισμός της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στις ΗΠΑ, εν μέσω των προσπαθειών άμβλυνσης των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Federal Reserve (σ.σ. κεντρική τράπεζα), o ρυθμός αύξησης του ομοσπονδιακού χρέους εκτινάχθηκε κατά 58,9% το β’ τρίμηνο του 2020, λόγω των έκτακτων δαπανών για την στήριξη της εθνικής οικονομίας. 

Την ίδια ώρα, το χρέος των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων αυξήθηκε κατά 14%, διατηρούμενο στο υψηλότερο επίπεδο από το 1980.  Σε επίπεδο πολιτειών, παράλληλα, το χρέος των τοπικών κυβερνήσεων σημείωσε άνοδο κατά 3,5%, καταγράφοντας τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης από το 2009.

Στο μεταξύ, ο πλούτος των αμερικανικών νοικοκυριών, κατά το ίδιο διάστημα, ενισχύθηκε κατά 6,8%, κάτι το οποίο αποδίδεται αποκλειστικά στο ράλι του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης. Άλλωστε, το β’ τρίμηνο, ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 20%, κάτι το οποίο μεταφράζεται σε κέρδη αξίας 5,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τέλος, το καταναλωτικό χρέος υποχώρησε με τον ταχύτερο ρυθμό στη μεταπολεμική ιστορία των ΗΠΑ, καθώς περιορίστηκε κατά 6,6%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τη Federal Reserve, οι παραπάνω μεταβολές συνδέονται άρρηκτα με την πανδημία του κορωνοϊού και τα επιβληθέντα περιοριστικά μέτρα.Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *