Το Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής 2022 απονεμήθηκε στον Σουηδό Σβάντε Πάαμπο για τα ευρήματά του σχετικά με την ανθρώπινη εξέλιξη, όπως ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Καρολίνσκα.

Ο Πάαμπο είναι Διευθυντής στο Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ για την Εξελικτική Ανθρωπολογία. Μεταξύ άλλων, ο Πάαμπο ήταν ο πρώτος ερευνητής που ανέλυσε την αλληλουχία του γονιδιώματος του Νεάντερταλ.

Σύμφωνα με την επιτροπή που απονέμει το βραβείο ο γενιστής έλαβε το Νόμπελ για τις ανακαλύψεις του «για το γονιδίωμα εξαφανισθέντων ανθρωπινων ειδών και την ανθρώπινη εξέλιξη».

Ο Πάαμπο έχει εκτελέσει το «φαινομενικά αδύνατο» έργο της επεξεργασίας του γενετικού κώδικα των Νεάντερταλ, ενός από τους εξαφανισμένους συγγενείς μας, αναφέρει επίσης, προσθέτοντας ότι πραγματοποίησε το «συνταρακτικό» κατόρθωμα της ανακάλυψης του προηγουμένως άγνωστου ανθρωπίνου είδους, Ντενίσοβα.

Οι ανακαλύψεις του βοήθησαν στην εξερεύνηση της δικής μας εξελικτικής ιστορίας και του τρόπου με τον οποίο οι άνθρωποι εξαπλώθηκαν σε όλο τον πλανήτη.

Το βραβείο, που θεωρείται από τα πιο περίβλεπτα στον επιστημονικό κόσμο, απονέμεται από την Επιτροπή Νόμπελ του Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Σουηδίας και συνοδεύεται από 10 εκατομμύρια σουηδικές κορόνες.

Από το 1901, 224 άτομα έχουν λάβει το Νόμπελ Ιατρικής, συμπεριλαμβανομένων 12 γυναικών. Το πρώτο Νόμπελ Ιατρικής είχε δοθεί το 1901 στον Γερμανό βακτηριολόγο Εμίλ Αντολφ φον Μπέριγκ για την ανακάλυψη της θεραπείας για τη διφθερίτιδα. 

Αύριο θα ανακοινωθούν οι νικητές των βραβείων Νόμπελ για τη Φυσική και τη Χημεία. Την Πέμπτη και την Παρασκευή θα ακολουθήσουν οι ανακοινώσεις για το Νόμπελ Λογοτεχνίας και Ειρήνης. Η σειρά ολοκληρώνεται την επόμενη Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου, με το λεγόμενο Βραβείο Νόμπελ Οικονομικών από τη σουηδική Reichsbank. 

Η απονομή όλων των βραβείων πραγματοποιείται παραδοσιακά στις 10 Δεκεμβρίου, την επέτειο του θανάτου του δωρητή των βραβείων Άλφρεντ Νόμπελ. 

naftemporiki.grSource link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *