Κανείς δεν θέλει η ανάσα του να μυρίζει άσχημα, ωστόσο, πέραν του ενοχλητικού της όλης υπόθεσης, μπορεί να υποδεικνύει προβλήματα υγείας, όπως πχ οδοντιατρικά- και ερευνητές παρουσιάζουν στο ACS Nano πώς κατασκεύασαν μια φορητή συσκευή μεγέθους δαχτύλου που κάνει «διάγνωση» της ανάσας που μυρίζει άσχημα, ανιχνεύοντας γρήγορα τις εκπομπές του αερίου που την κάνει να μυρίζει άσχημα, του υδροθείου.

Καθώς οι περισσότεροι δεν μπορούν να μυρίσουν την ίδια τους την αναπνοή, πρέπει να ρωτήσουν άλλους, κάτι που μπορεί να προκαλέσει αμηχανία. Κάποιες συσκευές ανιχνεύουν μικρές ποσότητες υδροθείου, μα απαιτούν συλλογή του εκπνεόμενου αέρα και εξέτασή του σε ακριβά όργανα εργαστηρίου, κάτι που είναι προβληματικό για τον μέσο καταναλωτή/ χρήστη. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει πως όταν κάποια οξείδια μετάλλων συνδυάζονται με καταλύτες ευγενών μετάλλων, μπορούν να γίνονται πιο ευαίσθητα και επιλεκτικά. Οπότε, για την ανάπτυξη ενός μικρού ανιχνευτή που λειτουργεί/ αναλύει σε πραγματικό χρόνο, οι Κακ Ναμκούνγκ, Ιλ- Ντου Κιμ και συνάδελφοί τους αναζήτησαν έναν ιδανικό συνδυασμό ουσιών που θα προκαλούσαν την ταχύτερη και εντονότερη αντίδραση στο υδρόθειο.

Οι ερευνητές ανέμειξαν νανοσωματίδια χλωριούχου νατρίου και πλατίνας με βολφράμιο και «πέρασαν» το διάλυμα αυτό σε νανοσωματίδια που στη συνέχεια θέρμαναν. Σε προκαταρκτικές δοκιμές που έγιναν, το τελικό αποτέλεσμα παρουσίαζε μεγάλη ευαισθησία στο υδρόθειο. Στο τέλος οι ερευνητές επικάλυψαν ηλεκτρόδια χρυσού με τις νανοϊνες που προέκυψαν και συνδύασαν τον αισθητήρα αερίου με αισθητήρες υγρασίας, θερμοκρασίας και πίεσης, σε μια μικρή πρωτότυπη συσκευή, περίπου στο μέγεθος αντίχειρα. Η συσκευή ήταν σε θέση να εντοπίζει την ανάσα που μυρίζει άσχημα στο 86% των περιπτώσεων, όταν ερχόταν σε επαφή με πραγματικές αναπνοές. Οι ερευνητές λένε πως είναι δυνατή η ενσωμάτωση σε πολύ μικρές συσκευές, για ταχεία και εύκολη διάγνωση ανάσας που μυρίζει άσχημα.

Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από το National Research Foundation of Korea και το Nano Convergence Foundation.Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *