Η αθλήτρια σκοποβολής Κιάν Γιανγκ ήταν η πρώτη που κέρδισε ένα χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες που διεξάγονται στο Τόκιο. Η είδηση δεν ήταν μόνο η επιτυχία της κινέζας αθλήτριας αλλά και ότι το χρυσό μετάλλιο που παρέλαβε ήταν προϊόν ανακυκλωμένων ηλεκτρονικών συσκευών.
Στην Ολυμπιάδα του Ρίο το 2016 ένας αριθμός μεταλλίων που δόθηκαν στους νικητές των αγωνισμάτων αποτελούνταν από ανακυκλωμένα υλικά κυρίως αυτοκινήτων και ιατρικών μηχανημάτων. Είναι όμως η πρώτη φορά που το σύνολο των μεταλλίων σε Ολυμπιακούς Αγώνες είναι προϊόν ανακύκλωσης και μάλιστα αποκλειστικά από ηλεκτρονικές συσκευές.
Η επιτροπή διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο πριν από τέσσερα χρόνια ανακοίνωσε την πρόθεση της τα μετάλλια να είναι προϊόν ανακύκλωσης και συγκεκριμένα από ηλεκτρονικές συσκευές. Στόχος ήταν να κατασκευαστούν πέντε χιλιάδες μετάλλια από ανακυκλωμένα υλικά για τους Ολυμπιακούς αλλά και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες.
Διοργανώθηκε μια μεγάλη καμπάνια η οποία ζητούσε από τους πολίτες της χώρας να προσφέρουν διάφορες ηλεκτρονικές συσκευές που είτε είχαν χαλάσει και θα τις πετούσαν είτε δεν τις χρησιμοποιούσαν πλέον. Κινητά τηλέφωνα, φωτογραφικές μηχανές, βιντεοκάμερες, κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών και φορητοί υπολογιστές ήταν αυτά που ζητούσε κατά κύριο λόγο η επιτροπή από τους πολίτες για να ανακυκλωθούν και να προκύψουν από αυτή την διαδικασία τα μέταλλα που θα κατασκευάζονταν τα μετάλλια των αγώνων.
Το κοινό ανταποκρίθηκε και σε χρονικό διάστημα 18 μηνών μετά την έναρξη της καμπάνιας είχαν συγκεντρωθεί περισσότερα από πέντε εκατ. κινητά τηλέφωνα και 48 χιλιάδες τόνοι άλλων συσκευών. Ο στόχος των 2,7 τόνων χαλκού πιάστηκε μέσα σε 14 μήνες από την έναρξη της καμπάνιας ενώ τέσσερις μήνες αργότερα πιάστηκε το 94% του στόχου για τον χρυσό (30 κιλά) και το 85% του στόχου για τον άργυρο που ήταν οι τέσσερις τόνοι. Το επόμενο χρονικό διάστημα συγκεντρώθηκαν και οι υπόλοιπες ποσότητες που απαιτούνταν και έτσι όλοι οι αθλητές θα πάρουν φέτος στα χέρια τους μετάλλια ανακυκλωμένων ηλεκτρονικών συσκευών.
Source link