Για τεράστια διαρροή πετρελαίου κάνουν λόγο μη κυβερνητικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένου και του μεξικανικού παραρτήματος της Greenpeace. Υπολογίζεται πως η διαρροή εκτείνεται σε 400 τετραγωνικά χιλιόμετρα, στον Κόλπο του Μεξικού, κοντά σε εξέδρα άντλησης αερίου όπου έκρηξη και πυρκαγιά στοίχισε τη ζωή σε δύο ανθρώπους την 7η Ιουλίου.

Η διαρροή, που πιστοποιούν δορυφορικές φωτογραφίες, σύμφωνα με ανακοίνωση των ΜΚΟ, άρχισε την 4η Ιουλίου. Κατήγγειλαν την «απόλυτη αδιαφάνεια» των αρχών για τη διαρροή πετρελαίου.

Η μεξικανική δημόσια επιχείρηση πετρελαίου PEMEX αναγνώρισε αργότερα χθες Τρίτη πως υπήρξε διαρροή, αλλά τόνισε πως η «ποσότητα των υδρογονανθράκων» η οποία έχει μολύνει τον Κόλπο είναι «ελάχιστη».

«Το μεγαλύτερο μέρος της ποσότητας που διασκορπίστηκε ανακτήθηκε άμεσα», πρόσθεσε σε ανακοίνωση Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα.

Η εταιρεία στηλίτευσε την «κακόπιστη» εκτίμηση των ΜΚΟ, τονίζοντας πως «αν ήταν αληθής» θα σήμαινε πως διέρρευσαν «πάνω από ενάμισι εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου», ενώ η ίδια έκανε λόγο για διαρροή 365 βαρελιών.

Η PEMEX ωστόσο δεν έκανε κανένα σχόλιο για τις δορυφορικές φωτογραφίες που δημοσιοποίησαν οι ΜΚΟ.

Οι οργανώσεις κάνουν λόγο για τρομακτική αύξηση των ατυχημάτων αυτής της φύσης, κατά 152% τα δυο τελευταία χρόνια.

Η PEMEX, έμβλημα της μεξικανικής πετρελαϊκής κυριαρχίας και της εθνικής κυριαρχίας, έχει τεράστιο χρέος, που ξεπερνά τα 107 δισεκατομμύρια αμερικανικά δολάρια.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFPSource link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *