Η εκδήλωση ολοένα και πιο συχνών και ολοένα και πιο ισχυρών καταιγίδων τα τελευταία χρόνια σε όλο τον πλανήτη είναι μια ακόμη αρνητική επίπτωση της κλιματικής αλλαγής σύμφωνα με την κρατούσα επιστημονική άποψη. Η NASA αποφάσισε να οργανώσει μια αποστολή στην οποία θα μελετηθούν οι μηχανισμοί δημιουργίας αλλά και η μετέπειτα «συμπεριφορά» των τροπικών τυφώνων και των σφοδρών καταιγίδων. Θα μελετηθεί επίσης η επίδραση που έχουν οι τυφώνες και οι καταιγίδες στις καιρικές συνθήκες αλλά και το κλίμα.

Η αποστολή που ονομάζεται INCUS και εντάσσεται στο πρόγραμμα αποστολών επιστήμης Γης της NASA. Η αποστολή θα αποτελείται από τρεις δορυφόρους SmallSats, μικρού μεγέθους δορυφόρους που ζυγίζουν συνήθως περίπου 500 κιλά. Αυτοί οι δορυφόροι θεωρείται ότι μπορούν λειτουργώντας συλλογικά να είναι πιο αποτελεσματικοί στην καταγραφή δεδομένων σε επιστημονικού χαρακτήρα αποστολές.

«Κάθε αποστολή του προγράμματος επιστήμης Γης είναι προσεκτικά επιλεγμένη για να προστίθεται στον κατάλογο των ερευνών για τον πλανήτη που ζούμε. Η αποστολή INCUS θα αποτελέσει ένα ακόμη κομμάτι του παζλ και θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε ακραία καιρικά φαινόμενα και την επίδραση που έχουν αυτά στα κλιματικά μοντέλα με αποτέλεσμα να αποκτήσουμε νέες πληροφορίες για τις κλιματικές επιπτώσεις που θα υπάρχουν από εδώ και πέρα στη ζωή μας γενικότερα» αναφέρει ο Τόμας Ζουρμπούκεν, επικεφαλής της Διεύθυνσης Επιστημονικής Αποστολής της NASA. Το πρόγραμμα INCUS έχει κόστος 177 εκατ. δολάρια εκτός του κόστους τη εκτόξευσης και σε αυτό θα συμμετέχουν πολλά τμήματα και ερευνητικά κέντρα της NASA με επικεφαλής ερευνητική ομάδα του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Κολοράντο.

Προτεινόμενα για εσάςSource link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *