Η εικονιζόμενη κυκλική συστοιχία τηλεσκοπίων στην Κίνα θα μελετήσει τον Ήλιο.

Η Κίνα θέλει να αποκτήσει ηγετική θέση και στον τομέα της διαστημικής παρατήρησης κατασκευάζοντας πολύ μεγάλων διαστάσεων και δυνατοτήτων επίγεια τηλεσκόπια ενώ έχει ανακοινώσει και τη δημιουργία ενός διαστημικού τηλεσκοπίου που θα εκτοξευτεί το 2024. Όπως έγινε γνωστό ξεκίνησε σε ένα οροπέδιο της επαρχίας Σιτσουάν στη νοτιοδυτική Κίνα η δημιουργία της μεγαλύτερης συστοιχίας τηλεσκοπίων στον κόσμο τα οποία θα έχουν ως αποστολή τη μελέτη του Ήλιου.

Το Daocheng Solar Radio Telescope (DSRT) θα αποτελείται από 313 τηλεσκόπια διαμέτρου έξι μέτρων το καθένα από αυτά. Η συστοιχία θα έχει κυκλική διάταξη δημιουργώντας ένα τηλεσκοπικό δακτύλιο διαμέτρου 3,14 χλμ. Βασική αποστολή του DSRT θα είναι η καταγραφή δεδομένων (εικόνες ραδιοκυμάτων κ.α.) με στόχο την αποκρυπτογράφηση του φαινομένου των ηλιακών εκλάμψεων.

Οι ηλιακές εκλάμψεις ή στεμματικές εκπομπές μάζας (CME) είναι στην ουσία εκρήξεις που συμβαίνουν στον Ήλιο και εκτοξεύουν φως, ενέργεια και ηλιακό υλικό στο Διάστημα. Όταν συμβαίνει μια τέτοια έκρηξη ένα «τσουνάμι» ηλεκτρικά φορτισμένων σωματιδίων ξεκινά από το σημείο της έκρηξης και αν φτάσει στη Γη δεν μπορεί να διαπεράσει την ατμόσφαιρα αλλά προκαλεί φυσικά φαινόμενα όπως το σέλας ενώ παράλληλα μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργίες στους τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους και τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας.

GOOGLE EARTH

Η εικονιζόμενη κυκλική συστοιχία τηλεσκοπίων στην Κίνα θα μελετήσει τον Ήλιο.

Το DSRT αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος παρατήρησης του Ήλιου που υλοποιεί η Κίνα το όποιο ονομάζεται Chinese Meridian Project. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος κατασκευάζεται μια ακόμη συστοιχία τηλεσκοπίων. Πρόκειται για το Chinese Spectral Radioheliograph που θα αποτελείται από 100 τηλεσκόπια σε σπειροειδή διάταξη που θα πραγματοποιεί παρατηρήσεις για την φυσική του Ήλιου και τα καιρικά φαινόμενα που παράγει το μητρικό μας άστρο. Όταν ολοκληρωθεί το Chinese Meridian Project τον Ήλιο θα παρατηρούν συνεχώς περί τα 300 τηλεσκόπια.

 

Προτεινόμενα για εσάς
Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *