«Πονοκέφαλος» για την ελληνική κυβέρνηση το απότομο άλμα στις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων. Το «σφυροκόπημα» που δέχεται το ελληνικό χρέος -εν μέσω της γενικότερης στροφής των τρομαγμένων από τον κοροναϊό επενδυτών προς ασφαλή «καταφύγια»- περιπλέκει τα σχέδια της Αθήνας για την επόμενη έξοδο στις αγορές.

Η απόδοση του 10ετούς έχει επανέλθει πάνω από το όριο του 1%, ανοίγοντας μέσα σε μία μόλις συνεδρίαση κατά 14 μονάδες βάσης, στο 1,21% και με το περιθώριο (spread) έναντι της απόδοσης του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου να διευρύνεται πάνω από τις 170 μονάδες. 

Μόλις πριν από μία εβδομάδα η εικόνα, τόσο στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους όσο και στην ευρύτερη περιφέρεια, ήταν τελείως διαφορετική, με το κόστος δανεισμού της Ελλάδας στη δεκαετία να έχει υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, κάτω από το 1% και με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους να προετοιμάζει τις επόμενες κινήσεις, ώστε να εκμεταλλευθεί το θετικό κλίμα. 

Η πιο πρόσφατη έξοδος στις αγορές ήταν στα τέλη Ιανουαρίου με 15ετές ομόλογο, το οποίο είχε προσελκύσει ρεκόρ προσφορών, κοντά στα 19 δισ. ευρώ και με επιτόκιο δανεισμού λίγο κάτω από το 1,9%.

Οι πληροφορίες της αγοράς έκαναν λόγο για επόμενη έξοδο στα τέλη Μαρτίου ή αρχές Απριλίου με 10ετές ομόλογο. με τον ΟΔΔΗΧ να επιδιώκει εξομάλυνση της καμπύλης αποδόσεων αλλά και νέα, πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Με βάση τον αρχικό σχεδιασμό, ο ΟΔΔΗΧ προσδοκούσε την άντληση έως και 2 δισ. ευρώ από μια νέα ομολογιακή έκδοση  με χαμηλό κόστος δανεισμού, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη νέα πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ. 

Παράλληλα ο ΟΔΔΗΧ είχε θέσει ανώτατο όριο δανεισμού για φέτος τα 8 δισ. ευρώ, χωρίς όμως να αποκλείει και επικαιροποίηση του προγράμματος, ώστε να εκμεταλλευθεί τις ευνοϊκές συγκυρίες και να μειώσει αισθητά την έκθεση στα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού Δημοσίου. 

Τα σχέδια προς το παρόν μπαίνουν στον «πάγο», καθώς το διεθνές αρνητικό κλίμα και οι έντονες αναταράξεις στις αγορές, εν μέσω του κλίματος πανικού που σπέρνει η ραγδαία εξάπλωση των κρουσμάτων ανά τον κόσμο και κυρίως στην Ευρώπη και τη γειτονική Ιταλία.

Εν μέσω της γενικότερης στροφής της Ε.Ε. προς περισσότερο επεκτατική πολιτική, με τις μεγάλες οικονομίες -Γερμανία και Ιταλία- αδύναμες μπροστά στις επιπτώσεις από την εξάπλωση του κοροναϊού, ενισχύονται τα επιχειρήματα της Αθήνας να πιο χαλαρούς στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων, ώστε να παραμείνει η ελληνική οικονομία σε αναπτυξιακή τροχιά. Οι διαπραγματεύσεις γίνονται εν μέσω της επιδημίας του κοροναϊού που προσλαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις στην Ευρώπη και απειλεί και την ήδη αποδυναμωμένη ευρωπαϊκή οικονομία.

naftemporiki.gr

!function (f, b, e, v, n, t, s) { if (f.fbq) return; n = f.fbq = function () { n.callMethod ? n.callMethod.apply(n, arguments) : n.queue.push(arguments) }; if (!f._fbq) f._fbq = n; n.push = n; n.loaded = !0; n.version = ‘2.0’; n.queue = []; t = b.createElement(e); t.async = !0; t.src = v; s = b.getElementsByTagName(e)[0]; s.parentNode.insertBefore(t, s) }(window, document, ‘script’, ‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’); fbq(‘init’, ‘830374073775149’); // Insert your pixel ID here. fbq(‘track’, ‘PageView’);

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *