Το Ισραήλ «δεν ενδιαφέρεται να καταλάβει τη Γάζα ή να μείνει στη Γάζα», δήλωσε ο πρεσβευτής της χώρας στον ΟΗΕ.

Ειδικότερα, σε δηλώσεις του στο CNN ο Γκιλάντ Ερντάν ανέφερε ότι «αφού παλεύουμε για την επιβίωσή μας… ο μόνος τρόπος είναι να εξαλείψουμε τη Χαμάς, οπότε θα πρέπει να κάνουμε ό,τι χρειαστεί».

Όταν ρωτήθηκε ποιος θα πρέπει να κυβερνήσει τη Λωρίδα της Γάζας εάν το Ισραήλ συντρίψει τη Χαμάς, απάντησε ότι το Ισραήλ «δεν σκέφτεται τι θα συμβεί μια μέρα μετά τον πόλεμο».

Οι δηλώσεις του ήρθαν μετά την τοποθέτηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο οποίος μιλώντας στο CBS, ανέφερε ότι «θα ήταν λάθος για το Ισραήλ να καταλάβει ξανά τη Γάζα». Τόνισε, ωστόσο, ότι είναι «αναγκαία απαίτηση» να απομακρυνθούν οι «εξτρεμιστές».

Ερωτηθείς εάν η Χαμάς πρέπει να «εξολοθρευτεί πλήρως», ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε: «Ναι», και συνέχισε λέγοντας ότι «πρέπει να υπάρξει μια παλαιστινιακή αρχή, πρέπει να υπάρξει μια πορεία προς ένα παλαιστινιακό κράτος».

«Δεν έχουμε κανένα συμφέρον να καταλάβουμε τη Γάζα ή να παραμείνουμε στη Γάζα, αλλά επειδή παλεύουμε για την επιβίωσή μας και ο μόνος τρόπος, όπως ο ίδιος ο πρόεδρος [Μπάιντεν] όρισε είναι να εξαλείψουμε τη Χαμάς, οπότε θα πρέπει να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να εξαφανίσουμε τις δυνατότητές τους».

«Δεν έχουμε κανένα ενδιαφέρον να καταλάβουμε τη Γάζα ή να παραμείνουμε στη Γάζα, αλλά επειδή παλεύουμε για την επιβίωσή μας και ο μόνος τρόπος, όπως ο ίδιος ο πρόεδρος Μπάιντεν όρισε είναι να εξαλείψουμε τη Χαμάς, οπότε θα πρέπει να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να εξαλείψουμε τις δυνατότητές τους», είπε χαρακτηριστικά ο Ερντάν.

Ο Μάικλ Χέρτζογκ, ο πρεσβευτής του Ισραήλ στις ΗΠΑ, δήλωσε επίσης στο CNN την Κυριακή ότι το Ισραήλ δεν σκοπεύει να καταλάβει τη Γάζα μετά το τέλος της σύγκρουσης.  «Δεν έχουμε καμία επιθυμία να καταλάβουμε ή να ξανακαταλάβουμε τη Γάζα. Δεν έχουμε καμία επιθυμία να κυριαρχήσουμε στις ζωές περισσότερων από 2 εκατομμυρίων Παλαιστινίων», ανέφερε.

Δείτε εδώ όλες τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτόSource link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *