Στη φωτογραφία που κατέγραψε το James Webb εικονίζεται ένα τμήμα του γαλαξία που βρίσκεται το αρχαιότερο άστρο του Σύμπαντος. 

Πρίν από πέντε μήνες το δοαστημικό τηλεσκόπιο Hubble «είδε» το φως του πιο μακρινού μεμονωμένου άστρου που έχει ποτέ παρατηρηθεί μέχρι σήμερα. Το άστρο, το οποίο ονομάστηκε Earendel (σημαίνει «άστρο της αυγής» στα παλαιά αγγλικά), βρίσκεται σε απόσταση περίπου 12,9 δισεκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη. Ο προηγούμενος κάτοχος του ρεκόρ απόστασης ήταν ένα άστρο σε απόσταση 4 δισ. ετών φωτός, που είχε βρεθεί πάλι από το Hubble το 2018. Ο νέος κάτοχος του ρεκόρ βρίσκεται σε πολύ μεγαλύτερη απόσταση στον χώρο και τον χρόνο. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το Earendel έχει τουλάχιστον 50 φορές μεγαλύτερη μάζα από τον Ήλιο μας και είναι εκατομμύρια φορές πιο φωτεινό.

Tο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb με την απαράμιλλη… όραση του «κοίταξε» τον γαλαξία Sunrise Arc στον οποίο βρίσκεται το Earendel.

NASA, ESA, B. WELCH (JHU), D. COE (STSCI), A. PAGA

Με το βέλος στην εικόνα σημειώνεται το άστρο Earendel όπως το κατέγραψε το James Webb.

Η ποιότητα και καθαρότητα των ερικόνων που κατέγραψε από τον γαλαξία είναι σύμφωνα με τους ερευνητές που τις μελετούν σαν να μεγέθυνε χίλιες φορές τις εικόνες ΄που είχε καταγράψει το Hubble από εκεί. Στις εικόνες εμφανίζεται και το Earendel γεγονός που δημιουργεί ελπίδες ότι αυτές οι νέες εικόνες θα βοηθήσουν την αποκάλυψη κάποιων νέων στοιχείων για αυτό το άστρο. 

Προτεινόμενα για εσάς
Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *