Την πολυαναμενόμενη cloud υπηρεσία παιχνιδιών της, ονόματι Luna, παρουσίασε η Amazon.
Το Luna- το οποίο εισέρχεται σε μια όλο και πιο ανταγωνιστική αρένα, με ισχυρούς «παίκτες» όπως το xCloud και το Stadia- θα «τρέχει» παιχνίδια σε απομακρυσμένους servers, έτσι ώστε ο παίκτης να μη χρειάζεται να αγοράσει κονσόλα ή κάποια άλλη συσκευή. Στην αρχή η υπηρεσία θα λειτουργεί με το Fire TV της Amazon, PC, Mac και iOS, και αργότερα θα ακολουθήσει Android. Επίσης, η Amazon έχει φτιάξει και ένα χειριστήριο ενισχυμένο με τις δυνατότητες της ψηφιακής βοηθού Alexa, που θα είναι διαθέσιμο αντί 50 δολαρίων στη φάση της πρόωρης πρόσβασης (early access), όπου βρίσκεται τώρα, και στην οποία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εισέλθουν μόνο μέσω πρόσκλησης, κατόπιν σχετικού αιτήματος. Το gamepad αυτό θα συνδέεται απευθείας στο cloud.
Η εταιρεία υποστηρίζει πως το cloud gaming θα μπορεί να φτάσει το 4Κ και τα 60fps, αλλά στην αρχή μπορεί να υπάρχει όριο στα 1080p και στα 60 fps. Η συνδρομή ανέρχεται στα 6 δολάρια τον μήνα στο κανάλι παιχνιδιών Luna+, και κατά την early access θα υπάρχουν διαθέσιμα 50 περίπου παιχνίδια (μεταξύ των οποίων «δυνατοί» τίτλοι όπως το Control, το Resident Evil 7, το Metro Exodus κ.α.). Επίσης, υπάρχει ενσωμάτωση Twitch, ενώ πέρα από το Luna+ υπάρχει και το επερχόμενο κανάλι της διάσημης Ubisoft (Assassin’s Creed), για επιλεγμένους τίτλους που θα παρέχονται στο σύνολό τους, στις πλήρεις εκδόσεις (με όλο το επιπλέον περιεχόμενο που έχει κυκλοφορήσει/ θα κυκλοφορεί αργότερα).
H Amazon προωθεί το Luna ως μια υπηρεσία όπου ο χρήστης μπορεί να παίξει παιχνίδια σε συσκευές που διαθέτει ήδη, χωρίς να περιμένει να ολοκληρωθούν χρονοβόρα downloads ή updates, καθώς τα παιχνίδια γίνονται streamed απευθείας από το cloud στην οθόνη, αρκεί να υπάρχει wi-fi υψηλής ταχύτητας. Κάτι που είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο είναι πως παρέχονται εφαρμογές για iPhone και iPad- και στον ειδικό Τύπο αρκετοί επισημαίνουν πως η Apple μέχρι τώρα επέβαλλε περιορισμούς σε άλλες υπηρεσίες game streaming που δεν επιθυμούσαν να συμμορφώνονται στους κανόνες του App Store της.
Το Engadget αναφέρει ενδεικτικά πως η Amazon φαίνεται να παρακάμπτει τους κανόνες και τις χρεώσεις του App Store, καθώς το Luna είναι μια «progressive web application» (PWA), δηλαδή στην ουσία ένα browser based πρόγραμμα που «υποδύεται» τη native εφαρμογή του iOs. Ο χρήστης κατεβάζει το PWA από την ιστοσελίδα του Luna και το εικονίδιο στην οθόνη της συσκευής του λειτουργεί ως «shortcut» στην υπηρεσία της Amazon- χωρίς να εμφανίζεται στο App Store. Στην ουσία δηλαδή, στο iOS ο χρήστης εισέρχεται μέσω του browser.
Αξίζει να σημειωθεί πως, όπως αναφέρει σχετικά το The Verge, η ίδια η Apple είχε κάνει σχετικό υπαινιγμό στους ανανεωμένους κανόνες χρήσης της πριν λίγες εβδομάδες, σημειώνοντας πως «το streaming παιχνιδιών επιτρέπεται αρκεί να τηρούνται οι κανόνες- για παράδειγμα, κάθε game update πρέπει να υποβάλλεται για εξέταση, και οι developers πρέπει να παρέχουν τα κατάλληλα metadata για αναζητήσεις, τα παιχνίδια πρέπει να χρησιμοποιούν in-app αγορές για ξεκλείδωμα χαρακτηριστικών ή λειτουργιών κ.α. Φυσικά, υπάρχει πάντα το ανοιχτό Ίντερνετ και οι web browser εφαρμογές για να μπορούν να έχουν πρόσβαση όλοι οι χρήστες εκτός του App Store».
Η Amazon φαίνεται να αξιοποιεί αυτό το «παραθυράκι»- και θα έχει ενδιαφέρον να φανεί κατά πόσον άλλοι «παίκτες», όπως η Google, η Nvidia, η Microsoft και άλλοι θα κάνουν κάτι ανάλογο.
!function (f, b, e, v, n, t, s) {
if (f.fbq) return; n = f.fbq = function () {
n.callMethod ?
n.callMethod.apply(n, arguments) : n.queue.push(arguments)
}; if (!f._fbq) f._fbq = n;
n.push = n; n.loaded = !0; n.version = ‘2.0’; n.queue = []; t = b.createElement(e); t.async = !0;
t.src = v; s = b.getElementsByTagName(e)[0]; s.parentNode.insertBefore(t, s)
}(window,
document, ‘script’, ‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘830374073775149’); // Insert your pixel ID here.
fbq(‘track’, ‘PageView’);