Μια σύγκριση iPhone 14 και iPhone 13 όσον αφορά στις κάμερες δείχνει πολλά για το πόσο άλλαξαν τα κινητά (θήκες κινητών) της Apple κατά τη διάρκεια ενός έτους. Δεδομένου ότι η Apple συνεχίζει να πουλά το iPhone 13, κοιτάζοντας προσεκτικά και τα δύο τηλέφωνα, μπορείτε να προσδιορίσετε εάν πρέπει να αγοράσετε το νέο μοντέλο ή να εξοικονομήσετε χρήματα επιλέγοντας το παλαιότερο ακουστικό της Apple. Και μια σύγκριση κάμερας iPhone 14 με iPhone 13 βοηθάει πολύ στη διευθέτηση αυτής της συζήτησης.

Εξάλλου, οι κάμερες βρίσκονται συνήθως στην κορυφή της λίστας χαρακτηριστικών για αυτό που διαχωρίζει τα καλύτερα τηλέφωνα. Αν πρόκειται να αγοράσουμε ένα τηλέφωνο, θέλουμε ένα τηλέφωνο που να βγάζει υπέροχες φωτογραφίες κάτω από κάθε είδους συνθήκες, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι όποιες φωτογραφίες τραβήξουμε θα βγουν στην καλύτερη δυνατή εικόνα.

Η επιθυμία να έχουμε το καλύτερο τηλέφωνο με κάμερα φαίνεται να κατευθύνει τους αγοραστές προς το iPhone 14. Είναι το νεότερο μοντέλο και η Apple όντως προσέφερε κάποιες βελτιώσεις σε σχέση με τις κάμερες του προκατόχου της. Αλλά το iPhone 13 έχει μια καλά κερδίσει τη φήμη ότι είναι ένα εξαιρετικό τηλέφωνο με κάμερα από μόνο του.

Κάμερες iPhone 14 vs iPhone 13: Τι άλλαξε

Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2021, το iPhone 13 διαθέτει διπλές κάμερες ευρείας και υπερευρυγώνιας γωνίας 12MP. Η κύρια κάμερα επωφελείται από έναν νέο αισθητήρα που αφήνει 47% περισσότερο φως από εκείνον στο εσωτερικό του iPhone 12, ενώ ο υπερευρυγώνιος φακός καταγράφει τέσσερις φορές περισσότερο τη σκηνή. Η Apple βελτίωσε επίσης τις δυνατότητες χαμηλού φωτισμού σε αυτήν την κάμερα.

Για το iPhone 14, η Apple αύξησε το μέγεθος του αισθητήρα της κύριας κάμερας από 1,7µ σε 1,9µ. Το διάφραγμα αυτού του φακού είναι επίσης ταχύτερο στο f/1,5, σε σύγκριση με το f/1,6. Σύμφωνα με την Apple, όλες αυτές οι αλλαγές συνθέτουν καλύτερες λήψεις δράσης και συνεχή βελτίωση σε χαμηλό φωτισμό. Όπως και με τον προκάτοχό του, η κάμερα υπερευρυγώνιας γωνίας του iPhone 14 υποτίθεται ότι καταγράφει περισσότερο μια σκηνή και αποδίδει καλύτερα σε ρυθμίσεις χαμηλού φωτισμού.

Αφού άφησε μόνη της την μπροστινή κάμερα για χρόνια, η Apple έκανε κάποιες αλλαγές με το iPhone 14. Τόσο το iPhone 13 όσο και το iPhone 14 βασίζονται σε έναν αισθητήρα 12MP για την κάμερα TrueDepth, αλλά το διάφραγμα στο νεότερο τηλέφωνο είναι f/1.9 σε σύγκριση με f/ 2.2 στο iPhone 13. Αυτό θα βοηθήσει το iPhone 14 να αφήσει περισσότερο φως. Επιπλέον, η Apple πρόσθεσε αυτόματη εστίαση στην κάμερα TrueDepth στο iPhone 14.

Το iPhone 14 όπως και ο προκάτοχός του διαθέτει δύο κάμερες στο πίσω μέρος, μια κύρια και μια εξαιρετικά ευρεία, σε παρόμοια διαγώνια διάταξη. Δυστυχώς, κανένα από τα τηλέφωνα δεν διαθέτει αποκλειστικό τηλεφακό, ο οποίος βλάπτει την απόδοση ζουμ και δίνει στην Apple έναν λόγο να σας πείσει να αγοράσετε ένα πιο ακριβό μοντέλο Pro.

Το iPhone 14 αναβαθμίζεται σε μεγαλύτερο μέγεθος αισθητήρα με την ίδια ανάλυση 12 MP όπως πριν, και τώρα συνδυάζεται με ένα ταχύτερο διάφραγμα f/1.5, και πάλι ένα στοιχείο που αφαιρείται απευθείας από το iPhone 13 Pro. Το εξαιρετικά ευρύ υλικό της κάμερας είναι το ίδιο, αλλά στην πραγματικότητα όλες οι κάμερες του νεότερου μοντέλου επωφελούνται από ένα νέο μοντέλο επεξεργασίας που ονομάζεται Photonic Engine.

Όλα τα μοντέλα iPhone 14 αποκτούν επίσης μια νέα μπροστινή κάμερα 12 MP με αυτόματη εστίαση και οπτική σταθεροποίηση εικόνας. Το τελικό αποτέλεσμα;

Λοιπόν, οι φωτογραφίες από το iPhone 14 είναι απλώς καλύτερες σε όλες τις βασικές πτυχές. Το μειωμένο φωτοστέφανο γύρω από τους λαμπτήρες στις νυχτερινές λήψεις και οι φωτεινότερες σκιές δείχνουν βελτίωση του δυναμικού εύρους, ενώ το iPhone 14 καταγράφει επίσης περισσότερες λεπτομέρειες. Η Apple έχει επίσης μετακινήσει τελικά το ρυθμιστικό ισορροπίας λευκού προς την πιο κρύα πλευρά του φάσματος από προεπιλογή, επομένως τα χρώματα δεν είναι τόσο λουσμένα σε μια κίτρινη συννεφιά όπως στο iPhone 13 και σε όλα τα προηγούμενα iPhone. Τα χρώματα εξακολουθούν να είναι ζεστά και ευχάριστα στην εμφάνιση, αλλά όχι τόσο κιτρινωπά, και η ελαφρά αύξηση της αντίθεσης τα κάνει να σκάνε περισσότερο μαζί με πιο λεπτές λεπτομέρειες.

Κάμερες iPhone 14 vs iPhone 13: Ετυμηγορία

Ως επί το πλείστον, μπορείτε να περιμένετε αρκετά παρόμοιες λήψεις είτε από το iPhone 14 είτε από το iPhone 13. Στις λίγες περιπτώσεις όπου το ένα τηλέφωνο είχε πολύ καλύτερη απόδοση από το άλλο – η δοκιμή των λειτουργιών πορτρέτου, για παράδειγμα – τα αποτελέσματα ήταν αντίθετα με το iPhone 14. 

Άλλοι παράγοντες επηρεάζουν τον καθορισμό του τηλεφώνου που θα πάρετε. Το iPhone 14 και το iPhone 13 χρησιμοποιούν και τα δύο chipset A15 Bionic, αν και η έκδοση του iPhone 14 έχει έναν επιπλέον πυρήνα στη GPU του, δίνοντάς του ένα πλεονέκτημα απόδοσης σε σχέση με το παλαιότερο μοντέλο. Το iPhone 13 διήρκεσε περισσότερο στη δοκιμή της μπαταρίας μας — υποθέτουμε ότι αυτό είναι αποτέλεσμα του επιπλέον πυρήνα GPU. Ενώ και τα δύο τηλέφωνα τρέχουν iOS 16, το iPhone 14 προσφέρει λειτουργίες όπως ανίχνευση σύγκρουσης και έκτακτη ανάγκη SOS μέσω δορυφόρου, ενώ το iPhone 13 όχι.

Με άλλα λόγια, πρόκειται για δύο σχεδόν ίδια τηλέφωνα, εκτός από τις κάμερες τους. Εάν πάρετε το iPhone 14, θα αποκτήσετε ένα τηλέφωνο με κορυφαία κάμερα. Αλλά το iPhone 13 δεν είναι πολύ μακριά από το ρυθμό και μπορεί να είναι πιο ελκυστικό για αυτούς που ψάχουν κάτι πιο οικονομικό.

Δείτε περισσότερα για θήκες κινητών:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *